Legfrissebb hírek


Hegesztési hibák – Geometriai hibák (2.rész)


A szélbeégés és varratdudor mellett még igen gyakori geometriai varrathiba szokott lenni az ömledékráfolyás.

Ebben az esetben a varrat mentén vagy a gyöknél vehető észre a probléma, miszerint a varratfém ráfolyik az alapanyagra, viszont ne olvas bele annak az anyagába. Ez a varrathiba előfordulhat akár sarokvarrat, akár tompavarrat esetén is. Leginkább azért fordul elő ez a hiba, mert nem megfelelően vezetik vagy az elektródát vagy a pisztolyt. Problémát jelent, ha a hegfürdő nagy és kihűlt, illetve, ha a hegesztő hagyja, hogy megszilárdulás előtt a gravitáció hasson a varrat alakjára, formájára, aminek hatására megfolyik az anyag. Illetve, az anyagra rátapadt oxidok is hasonló hatással lehetnek a hegfürdőre, aminek következtében ugyancsak nem sikerül beolvadnia a varratnak az alapanyagba és ömledékráfolyás képződik. Ezt a típusú geometriai varrathibát csak akkor fogadják el a szakértők, ha rövid szakaszon tapasztalható. Ha szeretnénk megakadályozni ennek a hibának a bekövetkeztét, sokat kell gyakorolni, mert csak tapasztalt hegesztő számára sikerül mindig ilyen geometriai varrathiba nélkül dolgozni. Emellett érdemes növelni a hegesztési sebességet, vagy csökkenteni az áramerősséget, hogy a hegfürdő mérete kisebb legyen.

A következő, említésre méltó geometriai varrathiba az éleltolódás, ami a nem megfelelően eligazított alapanyagok rossz pozíciója következtében alakul ki.  De a hibát az is okozhatja, ha különböző vastagságú anyagok hegesztésére kerül sor. A szakértői vizsgálat során azon múlik, hogy elfogadják -e a hibás munkadarabot, hogy mekkora terhelést kell kibírnia a későbbiek folyamán az adott anyagnak. Másrészről pedig, hogy egy csőről van szó, akkor lényeges, hogy a benne áramoltatott folyadék akadálymentesen képes –e majd folyni.

Utoljára pedig beszéljünk a nem megfelelően feltöltött varrat hibájáról. Ebben az esetben egy szakaszos, illetve folyamatos, hosszirányú csatorna képződik a két anyag között, amit a varratnak kellett volna kitöltenie. Ez egyértelmű módon akkor alakul ki, ha kevés a felhasznált varratfém. Tehát, vagy túl gyors a hegesztési sebesség, vagy kevés a felhasznált áramerősség, amik ezt eredményezik. Ez a geometriai varrathiba nem elfogadható és ismételten csak gyakorlás által lehet kivédeni ezt a problémát.
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.