Legfrissebb hírek


Hegesztési hibák – Geometriai hibák (1.rész)


Ha hegesztés során bekövetkezett geometriai varrathibákról beszélünk, akkor azok a varratok helytelen geometriai kialakításából fakadnak. Ennek több típusa is előfordulhat, melyek a varratdudor, a szélbeégés, az ömledék ráfolyás és az éleltolódás, valamint a nem megfelelően feltöltött varrat.

Ezek a hibák kijavíthatatlanok, ezáltal mindig jelen lesznek a fémben. Ilyen esetben a szakemberek azt vizsgálják meg, hogy melyik az a megmunkált fém, amit még biztonsággal fel lehet használni és melyik az, amit már semmiképpen sem.

Szélbeégés mondható a leggyakoribb geometriai varrathibának, ami a legtöbb, egy oldalról hegesztett csövek belsejében megtalálható. De sokszor előforduló hiba álló helyzetű, sarokvarratok készítése esetén is. Ennek a hibának a bekövetkezéséért leginkább a nem megfelelő feltöltési technikai tudás az oka. Tehát vagy alacsony az áramerősség, vagy gyors a hegesztési sebesség, ami nagy ívszórással párosulva ilyen varrathibát eredményez. Amit ilyenkor gyakorolni kell a hegesztőnek, az a megfelelő pisztolylengetés, illetve a pisztoly és a fém között megfelelő szöget kell eltalálni.


Varratdudor esetében arról van szó, hogy a varrat az átmenet síkjából túlzottan kimagaslik, más néven túl nagy a varratkorona. Ilyen geometriai varrathiba akkor fordul elő, ha rossz a kézi hegesztési technika, aminek következtében sok varratfémet adagolnak a kötéshez. Gépi hegesztés esetén pedig nem megfelelő a paraméter beállítás. Vagyis, a meghatározott sebességhez képest több hozaganyagot adagol a berendezés, mint amire szükség volna. Ha pedig többsoros varratot készítenek, akkor az egyes töltősorok méretét nem jól határozzák meg és így túltöltés lesz tapasztalható. A varratdudor vizsgálatakor sok függ attól, hogy az adott fémet mire használnák a későbbiek folyamán, de bárhogy is legyen, a hiba mértéke nem haladhatja meg a 10%-ot.
 
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.