Legfrissebb hírek


A fémmegmunkálás története - Vaskor I. rész


Ez a korszak az utolsó, az úgynevezett háromkorszak-rendszernek. A vaskor egy egyetemesen elfogadott régészeti korszak, mely bizonyos népek fejlődésének azon kiemelkedő szakasza, melyben kialakultak, majd előtérbe kerültek a vasból készített eszközök, mint a fegyverek és szerszámok. A vas eszközök kialakulása, egyes népek, társadalmak számára, bizonyos területeken egyéb fontos változásokkal párosult. Ilyenek voltak a művészetekben bekövetkezett változások, a vallások fejlődése és a földművelés rohamos fejlődésnek indulása.
 
  A vaskor, jóllehet idővel minden területre kiterjedt, ez közel sem egy időben következett be. A kialakulási zónákat országokra vagy földrajzi régiókra bonthatjuk, ennek ellenére, az egyetemes történelemben a vaskor kezdetének az időszámításunk előtti 12. századot tekintjük, amely ekkor a Közel Keleten, Görögországban és Indiában zajlott le.


 Az első, mind közül, a Hettita Birodalom volt, amely valóban komoly mértékben kezdett el vasat alkalmazni. Ez az időszak az i. e. 14. századra tehető, majd innen ért el a görögökhöz. Érdekes, hogy bár a görög területeken már ebben a korai szakaszban használták a vasat, mint szerszámok, fegyverek alapanyagát, Európa többi területén, mintegy négyszáz évvel később, az i. e. 8. században terjedt el, még Észak-Európában ez még kétszáz évet váratott magára. Afrikába pedig csak i. e. 1200 körülre érkezett el az a korszak, melyet a kontinensen először a Nok kultúra sajátított el.


  A korszak végét, ahogyan a kezdetét is, területenként változó időpontra teszik. A Mediterráneumban a Római Birodalom valamint a Hellenisztikus kor megjelenéséhez, Kínában Konfuciánusz tanainak térhódításához, Indiában pedig a Buddhizmushoz kötik. Kelet-Európában pedig csak a kora középkor kezdetekor beszélhetünk a vaskor végéről.
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.