Legfrissebb hírek


A fémmegmunkálás története - Kõrézkor


Azt mondják, minden modern ipari technológia a kovácsmesterségből indult ki, de talán érdemes kicsit még messzebb tekintenünk, hogy megismerjük a múltat és megfelelően tudjuk értékelni, hogy hová jutottunk.

Az ember már az őskorban ismerte és használta a fémeket. Az első időszak, amikor már bizonyítottan ismertük a fémek megmunkálásának titkát az újkőkor, azaz neolitikum végére tehető. Ezt az időszakot kőrézkornak nevezik.

 Erre a korszakra jellemző, hogy az ember elkezdte használni a fémeket, a rezet, ezüstöt és aranyat. Ekkor alakult ki az olvasztás és a fémmegmunkálás technikája. Az ekkor készített fémtárgyak még csak vallási, díszítő és státuszszimbólum szerepet töltöttek be, szerszámként ekkor még mindig a kőből készült tárgyak voltak jellemzőek. Ennek a kornak a kialakulása földrészenként eltérő. Kezdetét a fémmegmunkálás kialakulásához kötik, mely a Balkáni területeken és a közel keleten i.e. 4500 és 3300 köré tesszük, máshol későbbre és például Fekete-Afrikában teljesen ki is maradt.

 Ennek a kornak egy fontos jellemzője az írás megjelenése, mely választóvonal az őskor és az ókor között. 
 
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.